De Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat Amazon een ontwerp zou maken voor online winkelbetalingen. De ECB werkte samen met vijf andere organisaties aan de ontwikkeling van een prototype voor een digitale versie van de euro. Deze partners zijn geselecteerd op basis van hun specifieke capaciteiten en ervaring; ze omvatten Mastercard, Ideas International, Blockchain Labs en de Belgische Bankfederatie. Alle partners zijn overeengekomen om tot eind december 2023 met de ECB samen te werken.
Van de 54 bedrijven die gehoor gaven aan de oproep van de ECB tot partnerschappen, werden er vijf gekozen. Elk bedrijf werd gekozen vanwege een specifieke vaardigheid die voldeed aan een van de criteria waaraan de digitale euro zou moeten voldoen. Deze criteria omvatten de mogelijkheid om gegevens veilig op te slaan en universele toegang te bieden aan eurohouders. De ECB werkt blijkbaar hard aan een digitale versie van de euro.
Onderzoek naar digitale euro
De Europese Centrale Bank begon in juli 2021 met het onderzoeken van een digitale versie van de euro. Dit omvatte de creatie van een prototype dat in december van dat jaar zou moeten worden voltooid. In de tweejarige onderzoeksfase wordt gekeken naar mogelijke samenwerkingen met externe partners. De ECB is van plan deze fase in maart 2023 af te ronden en vervolgens verschillende prototypes te evalueren. Ze konden echter niet garanderen dat er ook daadwerkelijk een digitale euro zou worden geproduceerd.
Amazon speelt een belangrijke rol.
Ondanks dat het nog maar 28 jaar oud is, is Amazon het grootste e-commercebedrijf ter wereld. Het begon als een eenvoudige online boekverkoper, maar groeide uit tot een onderneming die gespecialiseerd is in e-commercebetalingen. De Europese Centrale Bank besloot samen te werken met Amazon vanwege haar ongeëvenaarde ervaring op dit gebied.
Dankzij deze partner krijgt de digitale euro van de ECB nu al vorm. De volgende partner in het project is niet bekendgemaakt.
Om het aantal transacties in de Europese Unie te vergroten, ontstond het idee van een digitale euromunt. Momenteel zijn veel tussenpersonen vereist door de huidige betalingssystemen in de EU. Al deze tussenpersonen verdienen geld aan het huidige systeem, dat duur en traag kan zijn. Een digitale eurovaluta zou deze tussenpersonen overbodig maken en goedkopere en snellere betalingen mogelijk maken.
De ECB zou in theorie een aantal diensten van particuliere banken kunnen overnemen, omdat zij direct digitale rekeningen zouden kunnen aanbieden. Dit zou zorgen baren voor de particuliere banken. De ECB is immuun voor het falen van particuliere banken. Hierdoor wordt hun geld als veilig beschouwd.
Geef een antwoord