Bitcoin Cash de afsplitsing van de echte bitcoin naar BCC en BTC

Sommige cryptomunten hebben afscheidingen, en Bitcoin is er daar één van. Op 1 augustus kwam Bitcoin Cash op de markt en dat bleek een groot succes. Wat is Bitcoin Cash en waarin verschilt het van Bitcoin? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash is een cryptocurrency die veel weg heeft van Bitcoin. Dat zal je niet verrassen, aangezien de naam bijna hetzelfde is. Het is ontstaan nadat er een splitsing plaatsvond in het netwerk van Bitcoin. Dit wordt een zogeheten ‘hard fork’ genoemd. Het betekent ook dat Bitcoin en Bitcoin Cash tot 1 augustus 2017 dezelfde geschiedenis delen.

Waarom ontstond er een splitsing?
Er waren een aantal redenen waarom men vond dat er een splitsing van Bitcoin moest komen. Zo was de beperkte capaciteit van de blockchain veel gebruikers een doorn in het oog. In eerste instantie probeerden de Bitcoin ontwikkelaars iets te doen aan dit probleem door op de proppen te komen met het Lightning Network en de SegWit. Desondanks groeide het aantal voorstanders van een verhoging van de blok capaciteit van 1 MB naar 8 MB. Op die manier moest de capaciteit van Bitcoin toenemen. Helaas werd de Bitcoin gemeenschap het niet met elkaar eens. Uiteindelijk leidde tot de ‘hard fork’ en de komst van Bitcoin Cash.

Opnieuw splitsing BTC ABC en SV

Overigens heeft er eind 2018 opnieuw een splitsing plaatsgevonden. Dit keer werd Bitcoin Cash opgedeeld in Bitcoin Cash abc en Bitcoin Cash sv. De meeste exchanges ondersteunen Bitcoin Cash (ABC).
Investeren loont (soms)
Het aantal mensen dat investeert in Bitcoin Cash is sinds augustus 2007 sterk toegenomen. Wel krijgen zij te maken met een wisselende koers, zowel in positieve als negatieve zien. Aan de ene kant biedt Bitcoin Cash de kans om in korte tijd veel geld te verdienen. Aan de andere kant is het ook mogelijk om binnen een dag een flinke smak geld te verliezen. Vergeet dan ook nooit de belangrijkste regel in de gok- en cryptowereld: investeer alleen met geld dat je kunt missen.

Wat is de Blockchain ook alweer?

Blockchain is te vergelijken met een transactielogboek dat voor iedereen toegankelijk is. Het is openbaar en je kunt er transacties die ooit zijn gedaan in bekijken. Alle transacties worden in blokken verwerkt en vervolgens aan een keten toegevoegd. De naam voor deze keten is ‘blockchain’. Het netwerk wordt in stand gehouden door zogeheten ‘miners’ en ‘nodes’. Nodes zijn ingenieuze computers die elk een kopie van het netwerk hebben. Daardoor kunnen kwaadwillenden Blockchain nooit manipuleren of kapot maken.

Goede doelen en Bitcoin Cash

En er is nog meer goed nieuws: sommige organisaties en goede doelen accepteren inmiddels Bitcoin Cash. Een van de projecten die gesteund wordt met cryptocurrency is ‘EatBCH’, dat het bestrijden van honger als hoofddoel heeft. Mensen doen een donatie in Bitcoin Cash en steunen daarmee het goede doel. De transactiesnelheid en lage transactiekosten trekken veel mensen over de streep en tegelijkertijd dragen ze een steentje bij aan een betere wereld.

Waar kun je Bitcoin Cash kopen?

Misschien overweeg je om Bitcoin Cash aan te schaffen. Tegenwoordig kun je dit op verschillende manieren doen, zoals het gebruik van crypto brokers. Op deze platformen kun je vaak direct Bitcoin Cash kopen met fiat geld. Je euro’s, ponden, dollars of andere valuta worden omgezet in crypto. Bekende crypto brokers waar je Bitcoin Cash kunt kopen zijn onder andere:
• BTC Direct
• Litebit
• Plus500
• Coinbase
• Bitvavo


Bitcoin Cash ontvangen als salaris: kan dat?
Steeds vaker is het mogelijk om salaris te ontvangen in de vorm van crypto. Vraag aan de baas van je bedrijf of dit mogelijk is. Is dat niet het geval? Dan zou je altijd nog Bitcoin Cash zelf kunnen gaan minen. Besef wel dat dit een complex proces is dat alleen is weggelegd voor ervaren crypto enthousiastelingen. Miners die ingewikkelde rekensommen maken ontvangen cryptomunten als beloning voor hun werkzaamheden. Bovendien is het alleen mogelijk om te minen met dure apparaten.

Wat is proof of work?
De mining voor Bitcoin en Bitcoin Cash is in beide gevallen ‘proof of work’. Dit houdt in dat een computer zijn rekenkracht gebruikt om wiskundige puzzels op te lossen, ten dienste van de blockchain. De nodes (computers) moeten hard werken om iedere transactie te controleren en nieuwe blokken voor de keten te creëren. Een intensieve klus, die de miners hopelijk veel crypto zal opleveren.