Wat is proof of work?

Wat is ‘Proof of Work’? Het meest voorkomende consensus systeem onder nodes heet ‘Proof of Work’. Dit betekent dat een transactie wordt goedgekeurd na het oplossen van een complexe wiskundige rekensom. Zogeheten miners stellen hun computer beschikbaar om dit te doen. Meestal lukt het pas na miljoenen pogingen om de juiste cijfercombinatie te vinden. De computer die als eerste de complexe puzzel oplost krijgt als beloning een hoeveelheid van de cryptomunt die is gemined.

Peer-to-peer en gedecentraliseerd

Normaliter wordt online data op een centrale database opgeslagen. Bij de blockchain technologie is dit niet het geval. In plaats daarvan worden er verschillende kopieën van de data op verschillende computers en plekken opgeslagen. Omdat er geen sprake is van één plek waar alle data wordt opgeslagen spreekt men van ‘decentralisatie’. Een andere term die je vaak tegenkomt in relatie tot blockchain is ‘peer-to-peer’. Dit heeft betrekking op de nodes. Die zijn zo met elkaar verbonden dat ook bij een beschadigd deel van het netwerk de data veilig blijft.
Let op: vul het ontvangstadres goed in
Wie van plan is om een transactie te doen op de blockchain moet overigens altijd goed opletten. Informatie kan achteraf niet meer worden aangepast, dus zorg ervoor dat je de transactie naar het juiste ontvangstadres stuurt. Is dat niet het geval, dan ben je simpelweg je crypto kwijt.