Wat is blockchain?

Wat zijn de kenmerken van blockchain? De naam ‘blockchain’ verwijst naar de manier waarop gegevens in blokken worden opgeslagen. Alle blokken worden aan elkaar verbonden en daardoor ontstaat er als het ware een ketting. Dit is een uiterst veilige manier van data opslaan. Wie de informatie in een blok wil veranderen moet namelijk ook de informatie in de andere blokken veranderen. Het netwerk ontdekt dit vrijwel meteen. Kort samengevat heeft de blockchain drie belangrijke eigenschappen.

Eigenschappen blockchain


• Het slaat informatie decentraal op en verdeeld de data over verschillende computers (nodes).
• Alle gegevens uit de blockchain, uitgezonderd privé informatie, is openbaar.
• Iedereen kan de code inzien, wat ook wel ‘open source’ wordt genoemd.
• Het slaat het tijdstip waarop bepaalde data is verzonden op in het netwerk.
Onveranderlijk grootboek vol data
In feite is blockchain een openbaar grootboek vol data. Dit kan bijvoorbeeld informatie betreffen over transacties, contracten en afspraken tussen één of meerdere partijen. Je kunt er zelfs het energiegebruik van een technisch apparaat op bewaren. De blockchain is dan ook een brok van digitale informatie die niet te manipuleren is. Een afspraak tussen partijen, ook wel een ‘smart contract’ genoemd, staat bijvoorbeeld vast. Bovendien kunnen bepaalde delen van een contract, bijvoorbeeld het betalen van een vast bedrag op een bepaalde datum in de maand, automatisch worden uitgevoerd.
Waarom is blockchain zo veilig en betrouwbaar?
De blockchain staat bekend als zeer veilig en betrouwbaar. Dit komt door het feit dat computers het netwerk controleren. Alle transacties die plaatsvinden op de blockchain worden geverifieerd en moeten worden goedgekeurd door duizenden computers, die ‘nodes’ worden genoemd. De nodes binnen het netwerk moeten consensus (overeenstemming) bereiken. Pas als dit het geval is wordt de informatie aan de blockchain toegevoegd. Vanaf dat moment kun je de informatie alleen maar veranderen wanneer het netwerk opnieuw tot een consensus komt.
Privacy
Privacy is een belangrijk onderdeel van de blockchain technologie. Cryptografie zorgt er namelijk voor dat jouw belangrijke gegevens altijd anoniem zijn. Overigens zijn alle transacties die plaatsvinden op de blockchain wel openbaar. Je kunt zien op welk tijdstip een bepaalde transactie heeft plaatsgevonden, wie het heeft verstuurd, wie de ontvanger was en de waarde van de cryptomunt. Bovendien moet iedereen die een transactie doet een ‘digitale handtekening’ plaatsen. Op die manier ziet het netwerk meteen waar de betaling vandaan komt