Bitcoins

Alles wat je altijd al wilde weten over Bitcoin. Bitcoin is een van de bekendste cryptovaluta ter wereld. Het kwam op de markt in 2009, toen Satoshi Nakamoto de white paper van Bitcoin schreef. Vrijwel niemand welk persoon er achter dit pseudoniem schuil gaat. Wat is Bitcoin precies, hoe kom je eraan en wat maakt het anders dan andere cryptocurrencies?

De geboorte van Bitcoin

De afgelopen decennia worden gekenmerkt door de digitale revolutie. Het aantal online transacties is de afgelopen jaren bijvoorbeeld sterk toegenomen. Wel is er een flink wantrouwen richting de banken sinds de financiële crisis van 2008. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat mensen behoefte kregen aan een digitaal betaalmiddel naast het al bestaande financiële systeem. Het betekende de geboorte van Bitcoin.

Decentraal systeem
Bitcoin heeft een aantal belangrijke kenmerken. Zo is het systeem decentraal. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Wereldwijd zijn er duizenden computers die een speciale kopie hebben van alle Bitcoin transacties. Een computer die de transactie geschiedenis bijhoudt wordt in de cryptowereld een ‘node’ genoemd. Nodes controleren of een transactie veilig en betrouwbaar is. Ook maken ze het onmogelijk om de kopieën van transacties allemaal te vernietigen. Daardoor kan het Bitcoin netwerk gelukkig nooit worden platgelegd.

Peer-to-peer
Bitcoin is een digitaal betaalmiddel. Je kunt het zien als een digitale vorm van cash geld omdat de uitwisseling rechtstreeks van persoon tot persoon plaatsvindt. Er is dus geen derde partij, zoals een bank of financiële instelling, bij betrokken. Een ander woord voor dit systeem is ‘peer-to-peer’. Veel mensen vinden het fijn dat ze op deze manier anoniem transacties kunnen verrichten.

Blockchain

Het tweede belangrijke kenmerk van Bitcoin is dat de basis van het netwerk gevormd wordt door de zogeheten ‘blockchain’. Dit is in feite een keten van gegevens over transacties. Gebruikers kunnen de data achteraf niet veranderen/of manipuleren. Blokken aan elkaar gekoppeld
Bij Bitcoin worden alle transacties in een blok gestopt. Dit houdt in dat ze iedere tien minuten worden gebundeld. Dit blok wordt toegevoegd aan een ander blok. Uiteindelijk worden alle blokken aan elkaar gekoppeld en ontstaat er een speciale keten: de blockchain. De blockchain is decentraal, dus niemand kan het ooit platleggen.

Nodes en miners
Nodes zijn onmisbaar om Bitcoin en blockchain te laten functioneren. Dit doet ze niet uit zichzelf, maar met behulp van zogeheten miners. Dit zijn speciale computers die nieuwe transacties in een blok bundelen. Vervolgens voegen ze het toe aan de blockchain. Dit proces herhaalt zich constant.

Wiskundige puzzel
Voor het minen van Bitcoin moet een wiskundige puzzel worden opgelost. Een computer heeft daar ontzettend veel rekenkracht voor nodig. Bovendien is er sprake van competitie. De computer die als eerste het wiskundige raadsel oplost mag zijn blok aan de blockchain toevoegen en ontvangt daarvoor maar liefst 12.5 nieuwe Bitcoins.

Grootboek van Bitcoin

Tijdens het minen wordt er als het ware een ‘grootboek’ van Bitcoin bijgehouden. Dit houdt in dat alle transacties die binnen een bepaalde tijd plaatsvinden worden samengevat. Het duurt ongeveer tien minuten voordat er een een nieuw gemined blok aan de blockchain wordt toegevoegd. Het netwerk waarin dit plaatsvindt is zeer goed beveiligd. Tot een paar jaar geleden was het mogelijk om met je eigen laptop Bitcoin te minen. Tegenwoordig is dit echter niet meer mogelijk, omdat er voor het minen enorm veel rekenkracht nodig is.

Miljoenen Bitcoins
Interessant om te weten is dat de al eerder genoemde beloning van 12.5 nieuwe Bitcoin voor succesvolle miners om de vier jaar halveert. Dit proces gaat bijzonder genoeg door tot het jaar 2140. Dan zullen er waarschijnlijk 21 miljoen Bitcoins zijn gecreëerd!

Brokers
Het kopen van Bitcoin is erg simpel. Tegenwoordig kun je namelijk terecht bij verschillende platforms die zich aanbieden als ‘brokers’. Dit betekent dat je bij een bedrijf Bitcoin of andere cryptovaluta koopt met je euro’s, dollars of ponden. Het enige wat je nodig hebt om te betalen is iDeal. Naast het al eerder genoemde Bitvavo is BTC Direct bijvoorbeeld een populaire broker.

Betalen in winkels en horecagelegenheden
De populariteit van Bitcoin als betaalmiddel is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo kun je er in casino’s, winkels, bars en restaurants vaak mee betalen. Over het algemeen kun je met Bitcoin vaker betalen dan andere cryptocurrencies, zoals het al eerder genoemde Ethereum of Ripple. Wist je dat er alleen al in Arnhem meer dan negentig horeca gelegenheden zijn waar je kunt betalen met Bitcoin?

Uitbetaald worden in crypto
Steeds meer bedrijven betalen hun werknemers in crypto. Een bekende naam is bijvoorbeeld BTC Direct, die in juni 2018 besloot om uit te betalen in Bitcoin. Als ZZP’er of freelancer kun je prima aan opdrachtgevers vragen of ze jou willen uitbetalen in een bepaalde cryptocurrency. Handig om te weten is dat de Belastingdienst op dit moment nog geen Bitcoins accepteert. Als ondernemer zul je jouw BTW dus nog ‘gewoon’ in euro’s moeten betalen.
Anders dan andere cryptocurrencies.

Betalen met BTC via de blockchain

Inmiddels weten we dat Bitcoin een digitaal betaalmiddel is, dat de basis ervan wordt gevormd door de blockchain en dat het decentraal is. Maar het heeft nog veel meer kenmerken. Wist je bijvoorbeeld dat er een maximum van 21 miljoen Bitcoins in omloop is? Er zullen nooit meer Bitcoins zijn dan dat.

Daarnaast mogen er maximaal zeven transacties met Bitcoin per seconde worden verricht. Dat is overigens minder dan sommige altcoins, zoals Ethereum (Ether) en XRP (Ripple). Bij deze coins geldt een maximum aantal transacties van 10 tot 30 (Ether) en maar liefst 1500 per seconde (Ripple). Ether heeft geen maximaal aantal coins in omloop, terwijl dit bij Ripple (XRP) 100.000.000.000 betreft. Ook interessant aan Ripple is dat er geen sprake is van mining, want alle coins zijn in één keer vrijgegeven.

Uiterst veilig en anoniem

Hopelijk is je kennis over Bitcoin door dit artikel flink uitgebreid. Wie weet ben je wel overtuigd en wil je deze populaire crypto graag aanschaffen. Het feit dat privacy in de cryptocurrency industrie erg belangrijk is en dat geen derde partij zich bemoeit met transacties trekt veel mensen over de streep. Bovendien worden jouw transacties geverifieerd en uitgevoerd door een uiterst veilig decentraal netwerk. De nodes en miners zorgen ervoor dat niemand jouw transactie kan manipuleren. Heb je inmiddels Bitcoin gekocht? Dan wensen we je veel succes met je crypto avontuur!