Ripple XRP

Ripple is een bekende naam in de cryptowereld. Dit bedrijf uit Californië focust zich op het onderlinge betalingsverkeer tussen banken. Een paar jaar geleden bracht het de coin XRP op de markt, dat een groot succes was. Wat wil het bedrijf met deze cryptomunt bereiken?

Wat is het verschil tussen Ripple en XRP?

Mensen halen Ripple en XRP vaak door elkaar. Toch is het verschil vrij simpel: XRP is een munt en Ripple het netwerk erachter. Het bedrijf Ripple bestaat sinds 2012 en is dus nog niet zo heel oud. Itot en met 2015 opereerde het onder de naam Opencoin. Men besloot de bedrijfsnaam te veranderen in Ripple omdat er destijds gewerkt werd aan het betaalprotocol Ripple.
Betalingsverkeer tussen banken
Ripple focust zich op het betalingsverkeer tussen banken. Het bedrijf wil dit beter stroomlijnen en sneller maken. XRP gebruikt de blockchain van Ripple om betalingen tussen banken te versnellen. Om dit mogelijk te maken kunnen banken zich aansluiten bij de volgende drie platformen:
• xVia
• xCurrent
• xRapid
Hoge marketcap
Bij de drie platformen hoort een munt, en dat is XRP. Dit is een zeer succesvol project dat inmiddels een plekje heeft in de top vijf van cryptomunten met de hoogste marketcap. Een van de redenen voor de populariteit van XRP is de snelle en goedkope verzending van waarde. Bij een traditionele bank neemt een overboeking soms dagen in beslag. Dit komt door het feit dat geld vaak niet via je bank direct naar een lokale bank gaat.

Hoe gaat een betaling met XRP in zijn werk?

Voor een transactie bij een gewone bank moet je vaak vrij veel kosten betalen. Dit is bij XRP niet het geval. Je kunt tegen lage kosten wereldwijd een transactie in luttele seconden doen. Een betaling met XRP gaat als volgt:

  1. Je doet een internationale transactie
  2. Jouw bank schaft XRP aan
  3. Jouw bank verstuurt de XRP naar een ontvangende bank
  4. De ontvangende bank verkoopt jouw XRP
  5. De opbrengst komt op het account van de ontvanger terecht
    Hoe en waar kun je XRP kopen?
    Misschien ben je inmiddels overtuigd van de voordelen van XRP. Gelukkig is het kopen van deze cryptomunt niet lastig, want deze munt is bij vrijwel iedere broker te vinden. Zo kun je onder andere terecht bij BTC Direct, Bitvavo en Coinbase. Onthoud dat deze cryptomunt erg volatiel kan zijn. Je kunt er veel mee verliezen, maar ook grote winsten mee maken. 2017 was bijvoorbeeld een topjaar voor XRP. Waar je aan het begin van het jaar 0,006 dollar betaalde voor de munt, was de waarde eind 2017 maar liefst 3,65 dollar.

XRP is niet te minen
Een ander groot verschil tussen Ripple en Bitcoin is het minen. Bij de eerstgenoemde munt is dit simpelweg niet mogelijk. Dt houdt in dat transacties in één blok worden samengevoegd. Vervolgens wordt dit blok aan de blockchain toegevoegd. Dit proces vergt veel rekenkracht. De computer die het snelste de juiste berekening kan maken ontvangt Bitcoins.Het maakt echter niet uit bij XRP. Of je nu wel of niet een fantastische computer hebt met een sterke grafische kaart: XRP kan alleen gekocht worden.

Waarom is XRP niet te minen?

De vraag is natuurlijk: waarom kun je XRP niet minen? Dit komt door het feit dat Ripple de uitgifte van XRP heeft gecentraliseerd. Dit houdt in dat alle XRP die ooit in omloop zijn al bestaan. Inmiddels zijn veertig miljard van de in totaal honderd miljard XRP vrijgegeven. Dit betekent dat ze worden verhandelt op exchanges, zoals Binance, AnyCoin Direct en Coinbase. De overige zestig miljard heeft de Ripple Foundation nodig in handen. Deze organisatie geeft per maand maximaal een miljard XRP uit. Het gedeelte dat niet wordt gebruikt gaat weer terug.

Maximale aantal transacties
Ook het maximale aantal transacties van XRP is de moeite van het benoemen waard: 1500 per seconde. Het heeft een maximum aantal coins die ooit gemaakt gaan worden, namelijk 100 miljard. Dit is meer dan het maximum van 21 miljoen Bitcoin. Ether heeft helemaal geen maximum aantal coins.