Litecoins

Alles wat je altijd al wilde weten over Litecoin. Naast Bitcoin bestaan er nog honderden andere cryptomunten, die ‘altcoins’ worden genoemd. Een van de eerste en meest bekende altcoins is Litecoin. Een ex-medewerker van Google, Charlie Lee, ontwikkelde deze munt in 2011. Zijn doel was het introduceren van een goedkope en snelle cryptocurrency. Wat is Litecoin, wat maakt het een interessante cryptomunt en waarin verschilt het van Bitcoin?

Litecoin: steeds meer gebruikt als betaalmiddel

Misschien overweeg je om Litecoin te kopen of te verkopen. Deze cryptomunt werkt hetzelfde als Bitcoin. In feite fungeert het als digitaal geld, want je stuurt een bepaalde waarde naar een persoon. Een van de voordelen van Litecoin is dat je zonder tussenkomst van een derde partij, bijvoorbeeld een financiële instelling of een bank, een betaling kunt verrichten of ontvangen. Bovendien wordt Litecoin op steeds meer plekken gebruikt als betaalmiddel. Denk bijvoorbeeld aan de horeca of in de supermarkten. Overigens maken ook steeds meer bedrijven en organisaties gebruik van Litecoin. Ze bieden op hun website bijvoorbeeld de mogelijkheid om donaties te doen door middel van deze cryptomunt.

LTC halving in 2023, wat doet de LTC koers?

Wat maakt Litecoin interessant?

Steeds meer mensen kiezen voor Litecoin omdat een transactie er veel sneller plaatsvindt dan bij een traditionele valuta, zoals de euro of de dollar. In het weekend neemt het overmaken van geld soms wel een paar dagen in beslag. Bij crypto zoals Litecoin is daar geen sprake meer van. Bovendien betaal je voor het overmaken van Litecoin nauwelijks commissie, terwijl dit bij een traditionele bank zomaar twintig tot dertig procent kan zijn. Wie weet moet je nog een bepaald bedrag overmaken aan een goede vriend. Het gebruik van Litecoin is in dat geval sneller én goedkoper. Bovendien maakt het niet uit waar je betaalt met Litecoin, want overal ter wereld is het even goedkoop en snel.

Decentraal netwerk
Een Litecoin transactie wordt altijd opgenomen in een decentraal logboek die de ‘blockchain’ wordt genoemd. Het slaat alle transacties die plaatsvinden op een veilige manier op. Ze worden gebundeld in een blok die weer wordt toegevoegd aan een keten van al bestaande blokken. Dit verklaart meteen de naam ‘blockchain’.

Waarom is blockchain zo veilig?
Blockchain is zeer veilig omdat het gebruik maakt van duizenden computers die allemaal een kopie maken van het logboek. Daardoor kunnen kwaadwillenden het netwerk niet manipuleren en/of beschadigen. De computers die een kopie maken worden ‘nodes’ genoemd. Ze maken een complete kopie van het netwerk en houden alle transacties nauwkeurig bij. Er is sprake van een decentraal netwerk omdat iedere computer, het zijn er wel duizenden, een kopie bijhoudt.
Nodes en miners
Blockchain wordt in stand gehouden door nodes en miners. Nodes kun je vergelijken met boekhouders. Dit zijn knooppunten op het netwerk die een complete kopie van het betaalnetwerk bijhouden. Aangezien ieder knooppunt over een volledige kopie beschikt, spreek je over een decentraal netwerk.

Veel rekenkracht nodig
Een node is trouwens altijd een miner. Miners zijn computers transacties bundelen. Daarna voegen ze de data toe aan de blockchain. Dit is geen gemakkelijke klus omdat er voor het bundelen veel rekenkracht nodig is. Zodoende nemen speciale computers (miners) deze belangrijke taak voor hun rekening. De miner die het snelste het volgende blok weet te vinden krijgt een beloning in de vorm van crypto.

Beperkt aantal munten in omloop
Litecoin heeft meer kenmerken dan decentraliteit alleen. Zo heeft bedenker Charlie Lee tijdens het ontwerpen van Litecoin bepaald dat er een beperkt aantal munten in omloop zal komen. Op een gegeven moment zullen er meer Litecoins dan Bitcoins in omloop zijn. Sterker nog , dit worden er ruim vier keer zoveel! Op de lange termijn is deze cryptomunt dan ook minder schaars, waardoor de kans groot is dat Bitcoin altijd een hogere waarde blijft houden. Of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn? De toekomst zal het leren.

Litecoin aanschaffen in fracties

Charlie Lee heeft bepaald dat er een beperkt aantal munten in omloop komt om Litecoin aantrekkelijker te maken. Het beperkte aanbod betekent uiteindelijk een waardestijging voor Litecoin. Maar stel je voor dat één Litecoin ontzettend veel geld waard wordt. Kun je er dan nog wel één aanschaffen als je geen enorm vermogen hebt? Dit is zeker mogelijk, aangezien de munt ook in fracties aan te schaffen is. Dit komt door het feit dat je één Litecoin op kunt delen in honderd miljoen eenheden. Wel zo praktisch, aangezien je anders op een gegeven moment een gigantische hoeveelheid Litecoin voor een kleine aanschaf moet betalen.
Fluctuerende koers
Natuurlijk heeft Litecoin ook nadelen. Zo kan de koers evenals andere cryptomunten erg fluctueren. Stel je hier op in en wees niet teleurgesteld wanneer je een keer geld verliest. Aan de andere kant heeft Litecoin in het verleden ook enorme waardestijgingen laten zien. De kans dat jouw investering veel geld oplevert is dus ook aanwezig. Litecoin investeerders hopen uiteraard op meer waardestijging en geloven dat Litecoin het betaalmiddel is van de toekomst.