Wat is minen?

Wat is minen nu precies? Blockchain en nodes vormen een essentieel onderdeel van cryptocurrencies. Zonder deze onderdelen kunnen de digitale munten niet bestaan. Hetzelfde geldt voor ‘minen’. Dit betekent dat iemand zijn of haar computer beschikbaar stelt om berekeningen te maken. Wie het snelste berekeningen maakt krijgt een beloning in de vorm van crypto’s. Overigens heb je om te kunnen minen wel sterke en dure apparatuur nodig. Met huis-en-tuin computers kom je niet ver!

Welke munten kun je minen?

Bitcoin, Ethereum en Litecoin zijn bekende munten die je kunt minen, maar bij Ripple is dit niet mogelijk omdat alle munten al zijn vrijgegeven. Heb je digitale munten gekocht of gemined? Dan is het belangrijk om ze op een veilige manier te bewaren. Daarvoor zijn zogeheten ‘crypto wallets’ uiterst geschikt. Deze digitale portemonnees zijn te vergelijken met een online rekening waarin je munten kunt bewaren. De meeste cryptocurrencies hebben een eigen digitale portemonnee die goed is beveiligd met een wachtwoord. Bewaar dit wachtwoord op een veilige plek, zodat je (hopelijk) waardevolle cryptomunten een veilig plekje hebben.

Wie over technische kennis beschikt zou ook kunnen minen. Dit betekent dat je jouw computer beschikbaar stelt om de transacties die in het blockchain netwerk plaatsvinden te controleren en te verifiëren. Daarvoor moet een computer (node) een ingewikkelde wiskundige berekening uitvoeren. Het minen van Bitcoin kost veel energie en het is niet goedkoop, want je hebt er speciale apparatuur voor nodig. Aan de andere kant krijg je een mooie beloning in de vorm van crypto wanneer jouw computer het snelste mined.