Strengere regels rondom Bitcoin kopen en verkopen: hoe zit het precies?
We zaten er al op te wachten: binnenkort komen er strengere regels wat betreft het kopen en verkopen van Bitcoins. Dit is het gevolg van de nieuwe Europese anti-witwasrichtlijn AMILD5. Vanaf 10 januari 2020 zijn bedrijven die Bitcoin wallets of wisseldiensten aanbieden verplicht om zich te registreren bij de Nederlandsche Bank (DNB).
Bitcoin: financiële soevereiniteit en privacy
Bitcoin bestaat sinds 2009 en werd destijds opgericht om meer financiële soevereiniteit en privacy te bieden aan mensen die transacties willen verrichten. De cryptomunt maakt namelijk gebruik van een open netwerk dat toegankelijk is voor iedereen. Het monitoren van transacties en verplichte identiteitscontroles zijn daar uiteraard het tegenovergestelde van. Desondanks zal dit in de nabije toekomst wel gebeuren, als onderdeel van de strijd tegen criminele activiteiten die de crypto industrie momenteel teisteren.
VBNL
Het merendeel van de grote Bitcoin bedrijven in Nederland is aangesloten bij de Verenigde Bitcoin bedrijven Nederland, beter bekend onder de naam VBNL. Deze vereniging strijdt al enkele jaren tegen fraude door middel van zelfregulering. De integriteit van burgers staat bij VBNL hoog in het vaandel. Inmiddels hebben diverse Bitcoin bedrijven al een scherp controle beleid ingevoerd. Zo mogen Bitcoins tegenwoordig niet tegen contant geld gekocht of verkocht worden.
‘Markt moet volwassener worden’
De VBNL stelt dat de Bitcoin markt alleen kan groeien als het volwassener wordt. Scherpe en duidelijke regelgeving maakt daar absoluut deel van uit. Uiteraard moet dit niet ten koste gaan van de mogelijkheden van Bitcoin en haar achterliggende Blockchain techniek. Wel is er nog veel werk aan de winkel. Zo geeft de VBNL aan dat voordat de wet er definitief komt er nog een aantal belangrijke vragen wat betreft de invulling van het toezicht, de registratie en bijbehorende kosten beantwoord moeten worden.
Strengere regels
Bedrijven die Bitcoin verkopen moeten vanaf januari 2020 aan een groot aantal regels voldoen. Zo worden de oprichters en/of bestuurders van crypto ondernemingen gecontroleerd op hun betrouwbaarheid en geschiktheid. Ook is men voortaan verplicht om transacties van klanten te monitoren. Is er sprake van een verdachte transactie, dan moet dit zo snel mogelijk worden gemeld bij de controlerende instantie.
AMLD5
Verplichte registratie is slechts een van de onderdelen van de verscherpte regelgeving. Klanten van bedrijven in de cryptowereld zullen bijvoorbeeld ook strenger worden gecontroleerd. Deze nieuwe regel volgt nadat de Tweede Kamer afgelopen november een wetsvoorstel over de implementatie van de Europese anti-witwasrichtlijn AMLD5 in Nederland behandelde. AMLD5 is overigens onderdeel van de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’, doorgaans afgekort tot ‘WWft’.
Onder toezicht
In het nieuwe wetsvoorstel staat ook dat bedrijven die wisseldiensten of Bitcoin wallets aanbieden onder toezicht moeten staan van de Nederlandsche Bank. Ook moeten ze zich registreren en voldoen aan de regels van de Wwft en de Sanctiewet 1977. Laatstgenoemde richt zich op identiteitscontroles en cliëntenonderzoek.
Nog niet alle details bekend
Momenteel zijn nog niet alle details rondom de Wwft bekend, aangezien de Tweede Kamer zich nog buigt over de definitieve invulling ervan. De verplichte identiteitsverificatie komt er zeker. De Wwft geldt normaliter in sectoren waar veel geld in omgaat. Denk bijvoorbeeld aan de vastgoedhandel of de juwelensector, waar regels gelden voor bedragen van 10.000 euro of hoger. Bij crypto zullen de WWft-regels ook van toepassing zijn op lagere bedragen.