Boete bij bezit bitcoins in India

Volgens Reuters zou het wetsvoorstel handelaren en bezitters willen dwingen om binnen zes maanden afstand te doen van hun digitale valuta. Mochten inwoners van het land na deze datum dan alsnog bitcoins in hun bezit hebben, dan zouden er boetes uitgedeeld worden. Of onder deze boetes ook gevangenisstraffen zullen vallen is nog niet duidelijk. Het wetsvoorstel is niet openbaar gemaakt, maar in 2019 kwam dit voorstel wel al op bij de commissie.

De reden van het verbod zou zijn omdat Bitcoin door topfunctionarissen in India gezien wordt als een vorm van Ponzi-fraude, in de volksmond ook wel bekend als een piramidespel. Dit is een vorm van fraude, waarin beleggers uitbetaald worden door het geld dat hun voorgangers in hebben gelegd en zo een kettingreactie veroorzaken.

Ruimte voor experimenteren

De regering gooit niet meteen de cryptomarkt op slot. Zo gaf de Indiase minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, aan dat de regering wil kijken naar andere manieren om met cryptovaluta te kunnen werken. Zij verklaarde op televisiezender CNBC TV-18 dat de regering “ruimte wil geven om te experimenteren met cryptovaluta”. Wat dit specifiek inhoudt gaf de minister geen antwoord op.

Wel sprak de minister over dat de regering meer “gekalibreerd” op zal treden. Volgens de anonieme bron bedoelt zij hiermee dat de boetes in de eerste periode vanaf het verbod minder snel op zullen lopen. Bovendien zal het verbod ook betrekking hebben op de blockchain achter Bitcoin, waarop de Indiase regering haar eigen munt op wil baseren.

Plaats een reactie